Meditatiedag: De Boeddha in jeans (Jan Kersschot en Bert Caekelbergh)
Een nondualistische benadering van meditatie
Vroeger was het normaal dat je je éénmaal per jaar terug trok binnen de muren van een klooster of abdij om de stilte op te zoeken. De helende werking van stilte op lichaam en geest werd algemeen erkend. Stilte laat ons immers helder zien. Stilte geeft rust. Stilte brengt ons in contact met onszelf. Stilte maakt dat we de dingen zien in hun ware perspectief.
Vandaag de dag is het niet vanzelfsprekend om dergelijke periodes van stilte in te passen in ons jachtige leven. Toch is er ook nu een grote behoefte, misschien zelfs meer dan vroeger. Stilte is geen vlucht. Stilte is een bron van leven. Stilte is meer dan de afwezigheid van geluid. Stilte gaat over rust in je hoofd, rust in je geest.
Op zaterdag 4 september 2021 begeleiden Jan Kersschot en Bert Caekelbergh een meditatiedag.
Jan Kersschot (1960) beoefende jarenlang transcendente meditatie en hij sloot zich in zijn studietijd ook een periode aan bij een groep die Siddha Yoga beoefende in de traditie van Muktananda. Daarna ontmoette hij o.a. Alexander Smit, Douglas Harding en Eckhart Tolle, maar het waren vooral zijn ontmoetingen in Londen met Nathan Gill en Tony Parsons die het meest helderheid brachten.
Tijdens zijn reizen naar Japan gaf hij lezingen en workshops over nondualisme, maar kwam hij ook in contact met een Zen leraar in Kyoto en een Shugendo priester in Nara. Hij schreef meerdere Engelstalige boeken over nondualisme (Nobody Home, This Is It) die ook zijn vertaald in vijf talen. In het Nederlands zijn twee boeken uitgegeven bij Ankh Hermes: 'Eén Zijn' en 'Het is zoals het is'. Deze boeken zijn recent uitgegeven als e-boeken. Het boek ‘The Myth of Self-Enquiry’ is enkel in het Engels verkrijgbaar.
Jan geeft lezingen in binnen- en buitenland (Londen, Amsterdam, Tokyo) over nondualisme. Zijn benadering van nondualisme vindt inspiratie in verschillende tradities, zoals Advaita Vedanta en Zen Boeddhisme.
Hij zegt, "Ik zelf heb niets bijzonders bereikt. Ik sta op spiritueel vlak niet hoger dan wie dan ook. Waar ik naar verwijs in mijn gesprekken is net datgene wat iedereen is. Mijn lezingen verwijzen niet naar het tijdelijke en het persoonlijke maar naar het universele. Niets of niemand wordt uitgesloten." Zie ook www.kersschot.com
Bert Caekelbergh (1956) is reeds meer dan dertig jaar actief als theater-maker en beeldend kunstenaar. Hij gaf o.a. les aan het Koninklijk Muziekconservatorium Hogeschool Antwerpen (thans Artesishogeschool) en de academies van Antwerpen-Borgerhout en het Noordlimburgs instituut voor kunstonderwijs.
Zijn spirituele leven begon in 1980 met Rajayoga en Vedanta (Rama Saenen). Hij mediteerde vervolgens 12 jaar in de Soto Zendojo Antwerpen (Paul Eibinger). Sinds 2007 is hij verbonden aan Ehipassiko. In april 2010 richtte hij samen met enkele sanghaleden Ehipassiko-Mechelen op waar hij de meditaties begeleidt.
Programma: 09.30: aankomst 10.00: zitmeditatie met instructie (Bert Caekelbergh) 11.00: Jan Kersschot 12.30: lunch 13.30: zitmeditatie / loopmeditatie 14.00: Jan Kersschot 15.30: mindfulness relaxatie of meditatie 16.00: vragen 16.30: afsluiting
Praktisch: Zaterdag 4 september 2021 van 10 tot 17u Ehipassiko Antwerpen De Sevillastraat 89 2100 Antwerpen – Deurne Bereikbaarheid: klik hier
Deze dag verloopt in stilte. Deelnameprijs: 25 euro. Dit bedrag dekt de onkosten en bijdrage voor Ehipassiko. Dana (vrijwillige bijdrage voor de begeleiding) voor Jan en Bert ter plekke. Jan en Bert zetten zich hiermee in de 2600 jaar oude traditie van de boeddhistische bedelmonniken. Graag de nodige middelen hiervoor voorzien. Breng een picknick en drank mee. Thee wordt aangeboden bij de lunch en zijn inbegrepen in de prijs. Breng je eigen materiaal mee als je dat hebt: meditatiekussen of -bankje, matje om je kussen op te leggen en yogamatje. Je kan indien nodig ook gebruik maken van het Ehipassiko materiaal. Stoelen zijn beschikbaar.
Het mondmasker hou je nog steeds aan tot je op jouw meditatieplek zit. Daarna kan het uit.
Inschrijven: Om in te schrijven doe je 2 dingen: 1. Schrijf je in via dit inschrijvingsformulier 2. Stort 25 euro op de Ehipassiko bankrekening met als mededeling 4 sep + je naam IBAN BE49 5230 8109 1671 - BIC TRIOBEBB
Je bent pas ingeschreven bij ontvangst van betaling en het invullen van registratieformulier.
Belangrijk: Wacht niet te lang met inschrijven. Maximum aantal deelnemers is beperkt. Kom aub op tijd. We starten om 10u stipt.
Deelname aan deze retraitedag houdt in dat je een inspanning levert om de volgende 2 afspraken na te komen: 1. Je neemt je voor om de stilte te respecteren. 2. Je neemt je voor om deel te nemen aan de volledige retraitedag en het centrum niet te verlaten voor 17u. Uit respect voor alle deelnemers en om de kwaliteit van deze dag te waarborgen.