Iedereen die iets verloor waarvan hij dacht dat het hem altijd zou toebehoren komt uiteindelijk tot deze conclusie: niets behoort je ooit echt toe. Paulo Coelho
Erik de Soir werd geboren als jongste van vier kinderen in 1965 in Kinshasa (Congo). De Afrikaanse cultuur en de prachtige natuur vormen in zijn kinderjaren de leerschool van het leven. Hij ervaart er de waarden en wijsheden uit de warme streken en zijn opvoeding krijgt alzo een ruimere dimensie. Daarnaast krijgt hij ook een scherpere blik op de pijnlijke kanten van de maatschappij en wordt hij als jongeman geconfronteerd met de gevolgen van geweld, haat en ongelijkheid. De drang naar onafhankelijkheid in het prachtige Afrika heeft een hoge prijs voor sommigen. De impact van de trauma’s op slachtoffers van oorlogsgeweld blijven hem bij. Vooral de onmacht en de pijn raken hem diep in het hart en reeds als jonge knaap is hij vastbesloten iets voor de mensen te doen.
Op zijn achtiendde levensjaar ‘emigreert’ hij naar Belgie om er universitaire studies aan te vatten. Erik gaat meteen in dienst van het Belgische leger, wordt aanvaard als kandidaat-officier aan de Koninklijke Militaire School en bouwt een respectvolle carriere uit. Daarnaast werkt hij langzaam maar zeker aan zijn gemaakte voornemen. Hij voegt zich, net als zijn jonge echtgenote, bij de brandweer- en ambulancedienst van Leopoldsburg, maar studeert enkele jaren later ook af als klinisch psycholoog en bijt zich vast in traumaverwerking. En als hij eenmaal zijn klauwen ergens in heeft gezet, laat hij niet meer los! Reeds op jonge leeftijd is hij internationaal een erkend specialist in deze complexe materie. Naast zijn functie als docent aan de Koninklijke Militaire School, investeert hij ontzettend veel tijd in de hulpverlening aan getroffenen van schokervaringen. Aanvullend coacht hij mensen die zijn hulp inroepen. Hij schetst hen van bij het begin, als in een legende, de te vervullen tocht: samen met hem door een donker en gevaarlijk labyrint, maar eenmaal daaruit ben je een ander mens. Zijn lessen zijn intens, écht, en zinderen nog lang na. Kwetsbare slachtoffers groeien onder zijn begeleiding uit tot weerbare mensen en hij helpt hen om de draad van het leven opnieuw op te pakken.
Zijn kennis van het vak en zijn aparte manier van aanpakken werken bevrijdend. Hij leert zijn tochtgenoten om zich vrij te voelen als een vogel. "Niets moet" en "ik wil"; als je écht iets wil bereiken werkt het universum samen opdat het zou lukken. Iedereen heeft ergens in zijn leven een moeilijke periode. Met kracht en moed kan je je pad opnieuw vinden en voortgaan in het leven.
Zijn functie en levensdoel creëren prachtige kansen om de hele wereld rond te vliegen en alzo maakt hij kennis met vele culturen. Elke reis leert hem nieuwe wijsheden en waarden en de boeken die hij schrijft worden in verschillende talen veel gelezen. Hij reist van congres naar universiteit, van hotel naar vlieghaven. Zijn leven bruist van energie en zijn agenda is af en toe een driedimensionele puzzel. Dit is niet zonder gevolgen voor zijn eigen leven. Bij momenten trekt hij zich dan ook stil terug in zijn eigen bestaan om te bouwen aan zijn levenspad. Zijn vrouw steunt hem onvoorwaardelijk in zijn opdracht en zijn voorbeeld werkt dan ook uitdagend in de ogen van zijn drie kinderen; ze bouwen elk gedreven aan hun eigen waardenvolle pad. Vrije gezinsmomenten worden veelal opgevuld met actieve sportbeoefening of intense rust-beleving.
Een wijze Mexicaan typeerde hem een korte tijd geleden als "arend" en dat is de mooiste vergelijking die de man kon maken. Een ontmoeting met Erik de Soir blijft je bij. Zijn typische persoonlijkheid, de kracht en vastberadenheid die hij uitstraalt en de manier waarop hij recht op zijn doel afgaat laten een indruk na. Hij durft raad vragen aan anderen en staat open om bij te leren, ook van de mensen die hij zelf coacht. Niemand is onfeilbaar en in die wijsheid toont hij dat elke vogel zijn zwakheden kent. Voor veel mensen is hij dan ook een groot voorbeeld en een waardevolle vriend.
"Vlieg, je bent vrij als een vogel. Geniet van het leven. Leef je legende. Iédereen is het waard om iémand te zijn".
Op vrijdag 27 maart is traumapsycholoog en zenboeddhist Erik de Soir te gast in Ehipassiko.
Hij geeft een Dhamma-talk met als onderwerp Leven in de zijlijn; Zingeving bij verlies en trauma. Deze voordracht is gebaseerd op zijn nieuwste boek waarin hij zich laat inspireren door de wijsheid van Sri Swami Sivananda (India, 1887-1963). Zie Eriks website
Parkeren: Betalend parkeren kan veel tijd vergen in deze buurt ! Parking op de Singel op het einde van de Plantin en Moretuslei ter hoogte van de Vlijtstraat. Berchem treinstation ligt op 15 min loopafstand.