De psychologie van het 'niet-zelf' (Freddy Saelens)
De Boeddha wijdde zijn tweede rede aan een van de moeilijkere begrippen uit zijn doctrine, het “niet-zelf”. Hij concludeerde dat het bestaan van een “zelf” een illusie of waanbeeld was, vandaar het begrip “niet-zelf”.
Traditioneel werd in het westen aangenomen dat het “zelf”een centrale, bewuste psychische eenheid is die toelaat om op rationele gronden beslissingen te nemen. Sigmund Freud was de eerste die een alternatief model ontwikkelde, een waarin rationaliteit een beperkte rol speelt. Sindsdien zijn meer geavanceerde modellen verschenen, zoals het concept van de modulaire geest. Dit model leidt in grote mate tot dezelfde conclusie, zij het langs andere wegen, als die van de Boeddha, namelijk dat het “zelf” zoals traditioneel gedefinieerd, niet bestaat. Bovendien helpt het concept belangrijke problematieken zoals gebrek aan zelfbeheersing (zoals verslaving) beter te begrijpen en, onder andere in combinatie met meditatie, efficiënter te behandelen. Hetzelfde geldt voor een beter begrip van de persoonlijke ervaring van het “niet-zelf” door gevorderde mediteerders.
Op vrijdag 3 april is Freddy Saelens te gast in Ehipassiko.
Ik ben geboren in 1944, gehuwd met M.Kodama (japanse) en heb een dochter. Ik ben industrieel ingenieur.Ik werkte 10 jaar als software ingenieur in Zuid-Afrika, Japan en Taiwan, 5 jaar als docent bedrijfskunde in België en Engeland en 20 jaar als bedrijfseconoom in Japan en Nederland.
Op jonge leeftijd bestudeerde ik allerlei filosofieën, maar kwam uiteindelijk tot de conclusie dat spiritualiteit niet een kwestie is van 'weten', maar van ervaren. Ik beoefende verschillende soorten meditatie (TM, zen, vipassana) met wisselende zij het interessante resultaten. Voor mij bestaat spiritualiteit hoofdzakelijk uit het me meer en meer bewust worden van de psychische vervormingen die het gevolg zijn van mijn persoonlijke geschiedenis, de cultuur waarin ik opgroeide en het feit dat ik gewoon mens ben. Deze invloeden neutraliseren om zo te komen tot mijn ware natuur/aard/identiteit is zonder twijfel een moeizame klus, maar, althans voor mij, een belangrijk levensdoel. En dus blijf ik er verder aan werken.
Parkeren: Betalend parkeren kan veel tijd vergen in deze buurt ! Parking op de Singel op het einde van de Plantin en Moretuslei ter hoogte van de Vlijtstraat. Berchem treinstation ligt op 15 min loopafstand.